Uitstelgedrag is iets waaraan bijna iedereen zich wel eens schuldig maakt en de fascinatie met het fenomeen is dan ook al zo oud als de weg naar Rome. Er is echter verrassend genoeg weinig onderzoek gedaan naar uitstelgedrag op de werkvloer, waardoor er geen goede schattingen te vinden zijn van het percentage werknemers die zich hier wel eens schuldig aan maakt.
Onder uitstelgedrag verstaan we het onnodig vertragen van activiteiten die men van plan was om te doen . Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende typen van uitstelgedrag: actief en passief. Onder passief uitstelgedrag verstaan we het gevoel van verlamming en besluiteloosheid, waardoor het niet lukt om een activiteit af te ronden. Onder actief uitstelgedrag verstaan we gedrag waarbij mensen werk bewust voor zich uitschuiven, zodat ze onder stress komen te werken, wat ervoor zorgt dat ze naar eigen mening beter presteren.
Uitstelgedrag kan verschillende oorzaken hebben en kan natuurlijk ook een combinatie van verschillende factoren zijn. Veel voorkomende oorzaken van uitstelgedrag zijn:
Wat werkt verschilt per persoon en aan de oorzaken die eraan ten grondslag liggen. Hier een paar handige tips om uitstelgedrag aan te pakken:
Levi heeft zijn bachelor in psychologie en een master in arbeids- en organisatiepsychologie. Tijdens zijn studie heeft hij onder andere kennis opgedaan over het gedrag op de werkvloer en best practices.