Skip to main content

De kracht van non-verbale communicatie

6 tips voor jouw volgende sollicitatiegesprek

Non-verbale communicatie kan een gesprek maken of breken. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, dat ene appje of mailtje waarvan je de toon niet met zekerheid kan inschatten, omdat je je niet in dezelfde ruimte bevindt als je gesprekspartner. Is diegene geïrriteerd, sarcastisch, enthousiast of zit er niks achter de boodschap? Jouw non-verbale communicatievaardigheden kunnen ervoor zorgen dat dezelfde boodschap op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden; het kan een gesprek maken of breken.

Hieronder zes tips voor jouw volgende sollicitatiegesprek.

1. Loop zelfverzekerd naar binnen

De eerste indruk is binnen zeven seconden gevormd. De manier waarop je de ruimte betreedt is dus erg belangrijk. Zorg dat je rechtop staat, met de borst enigszins naar voren. Daarnaast is het belangrijk dat je lacht en oogcontact maakt, zo straal je positiviteit uit. Sluit af met een stevige handdruk.

2. Zorg voor de juiste afstand tussen jou en de gesprekspartner(s)

Voordat je gaat zitten is het belangrijk om de afstand tussen jouw en de gesprekspartner(s) te bepalen. Te dichtbij zitten kan zorgen voor ongemakkelijkheid, terwijl te ver weg zitten kan leiden tot afstandelijkheid. Neem als vuistregel anderhalve meter aan.

3. Let op je houding

De manier waarop je zit is iets waar mensen tijdens een sollicitatiegesprek vaak mee bezig zijn. Zorg dat je rechtop gaat zitten, iets naar voren leunend, en met een open houding. Leg je armen op je schoot, de tafel of op de stoelleuningen neer. Het kruizen van je armen is een gesloten houding en komt over alsof je op je hoede bent of je niet helemaal comfortabel voelt.

4. Van houding wisselen is niet erg, maar overdrijf het niet

Een gesprek kan lang duren waardoor dezelfde houding aanhouden oncomfortabel kan aanvoelen. Van houding veranderen tijdens het gesprek is prima. Zorg er wel voor dat je houding open blijft, je rechtop blijft zitten en in de richting van de gesprekspartner(s) kijkt. Je wilt niet te vaak van houding wisselen, dit kan er voor zorgen dat je een oncomfortabele indruk maakt en de aandacht van je gesprekspartner wordt afgeleid.

5. Oogcontact

Oogcontact is key! Iemand tijdens een gesprek niet in de ogen aankijken wordt (onbewust) geassocieerd met onzekerheid en dat is niet de indruk die je tijdens een sollicitatiegesprek wilt achterlaten. Zorg dat je tijdens het beantwoorden van vragen oogcontact houdt met de gesprekspartner(s). Dit straalt focus en zelfverzekerdheid uit, ook al ben je wellicht een beetje zenuwachtig.

6. Houd handgebaren onder controle

Sommige mensen hebben de neiging om veel met hun handen te praten, met name als ze zenuwachtig zijn. Handgebaren maken tijdens het praten is niet erg, maar zorg dat je het onder controle houdt en laat het vooral niet afleidend zijn.

Sollicitatiegesprekken zullen steeds vaker weer fysiek plaatsvinden, in plaats van digitaal.

Voor veel mensen is dat goed nieuws, terwijl anderen de voorkeur geven aan de veiligheid (en afstand) van een scherm. Vergeet niet dat non-verbale communicatie in jouw voordeel kan werken en dat het het best tot zijn recht komt bij een fysieke afspraak. Pas deze tips toe tijdens je volgende sollicitatiegesprek en je zult zien dat je een streepje voor hebt.

Levi Gans

Levi heeft zijn bachelor in psychologie en een master in arbeids- en organisatiepsychologie. Hij heeft veel kennis opgedaan op het snijvlak (non-)verbale communicatie en beslisprocessen van grote organisaties.

Bronnen
  • Non-verbale communicatie: Abdulla, M. D. & Grieve, G.M.
  • Eerste indruk: Carole Kinsey Goman (Forbes)
Solliciteer Direct!